fictura books logo
0
 0,00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

Moet ik een ISBN kopen als ik mijn eigen boek uitgeef?

Gepubliceerd op 
30 september 2022
in

Als je een boek in de boekhandel koopt of er een leent bij de bibliotheek, dan heeft deze een ISBN. Maar heb je zo’n nummer ook nodig voor het uitgeven van je boek in eigen beheer? Beter nog, kan je die überhaupt zelf één krijgen. En hoe zit het met het zelf uitgeven van een vertaald boek?

Deze vragen en meer vroeg ik mij af toen ik besloot mijn boek in eigen beheer uit te geven. In deze post vind je alles wat erover kon vinden. 

Wat is een ISBN?

Laten we eerst even snel duidelijk maken wat een ISBN is. ISBN staat voor “Internationaal Standard Book Number” en is een unieke identificatiecode voor bijna alle boekuitgaven wereldwijd. 

Een ISBN bestaat uit 13 cijfers.  De eerste cijfers zijn het EAN code, op dit moment is dat 978. 

De volgende cijfers identificeert is de registratiegroep, over het algemeen het land, maar dit kan ook een taalgebied aangeven. Zo is Nederland/Nederlandstalig nummer 90 en Nederlandstalig België 94. 

Hierna volgt de uitgeversaanduiding. Zo is het cijfer 02 de Standaard Uitgeverij. Het kan tot 6 cijfers lang zijn, deze worden gebruikt bij instanties die hooguit 10 titels zullen uitgeven.

De volgende cijfers in de reeks identificeert de titel van het werk en als laatste is het controlecijfer.

Boekhandelaren en bibliotheken gebruiken een ISBN om boeken te vinden en te verwerken. 

Heb je een ISBN nodig als je je eigen boek uitgeeft?

Een ISBN is niet verplicht voor elk boek. Publiceer je iets voor uitsluitend eigen gebruik, dan is deze niet nodig. Wanneer je een boek weggeeft aan klanten of gebruikt bij trainingen en meegeeft, dan is het wel aan te raden een ISBN te hebben.

Wanneer je wilt dat je boek verkocht wordt in boekhandels of uitgeleend wordt in bibliotheken, heb je een ISBN nodig.

Wanneer je meerdere wegen gebruikt om je boek te laten drukken en distribueren, bijvoorbeeld Amazon KDP, Pumbo en IngramSpark, dan is het ook verstandig een eigen ISBN aan te schaffen. Alle boeken, ongeacht waar gedrukt, hebben dan dezelfde ISBN. 

Hoe kun je een ISBN kopen?

In Nederland is de enige officiële locatie om ISBN’s aan te schaffen https://www.mijnisbn.nl

Er zijn partijen die je ISBN verkopen via hun platform of soms een gratis ISBN geven, wanneer je hiervan gebruik maakt is je boek gekoppeld aan deze partij zijn uitgeversaanduiding. Met andere woorden, zij worden gezien als de uitgever. Er zijn ook partijen die je een laag tarief vragen, ook dan zullen zij als uitgeverij worden gezien. 

Wat kost een ISBN?

Bij het aanschaffen van een ISBN heb je meerdere keuzes, sommige hiervan zijn alleen interessant voor grotere partijen. Hieronder de twee meest interessant mogelijkheden en de kosten.

1 ISBN€ 106,66 excl.
10 ISBNs  € 276,57 excl.

Ben je van plan meerdere boeken uit te geven dan is het zinvol om het pakket van 10 ISBN’s te kopen. Zie ook “Wanneer heb je een nieuw ISBN nodig voor je boek?” en “Hebben hardcover, paperback, e-book en audioboek hetzelfde ISBN?” voor meer over hoeveel je er mogelijk nodig hebt.

Het doorverkopen van je ISBN’s aan derden is niet toegestaan. Voor meer informatie over ISBN aanschaffen zie https://www.isbn.nl/isbn-aanvragen.

Voordat je een ISBN kunt aanschaffen heb je een uitgeversaanduiding nodig. Die cijfers na de registratiegroep. Deze kun je direct aanvragen wanneer je een ISBN aanvraagt.

Heb je een KvK-registratie nodig om een ISBN aan te kunnen schaffen?

Voor het aanvragen van een ISBN zelf heb je geen KVK-registratie nodig.

Hoe schaf ik een ISBN aan voor een niet Nederlands boek?

Dit kan ook gewoon via https://www.mijnisbn.nl, indien je zelf gevestigd bent in Nederland. Woon je in een ander land, dan dien je via het ISBN registratie kantoor van dat land gaan.

Let op dat als je je boek vertaald deze zijn eigen ISBN nodig heeft. 

Wanneer heb ik een nieuw ISBN nodig voor mijn boek?

Bij inhoudelijke wijzigingen heb je een nieuw ISBN nodig, uitgezonderd hierop zijn correcties in de spelling, zinsopbouw en lay-out.

Wanneer heb ik geen nieuw ISBN nodig voor mijn boek?

Wanneer je je boek opnieuw laat drukken zonder dat de inhoud of uitgever is veranderd.

Wanneer je de omslag van je boek veranderd, maar niet de inhoud. Indien je voor je eigen registratie dit wilt doen, dan mag dit wel. (Dit vinden sommige lezers wellicht ook fijn als ze een specifieke omslag willen.)

Hebben hardcover, paperback, e-book en audiobook elk hun eigen ISBN?

Hardcover, paperback, e-book en audiobook zijn elk een eigen verschijningsvorm en hebben dus elk een eigen ISBN. Heb je dus één boek en die publiceer je in alle vier de verschijningsvormen, dan heb je vier ISBNs nodig.

Hoe registreer ik mijn boek op het ISBN?

Bij het aanschaffen van je ISBN’s hoef je niet direct voor elk ISBN al je titels in te vullen. Echter, voordat je je boek uitgeeft, ben je verplicht bepaalde gegevens op te geven bij het ISBN registratiebureau. Dit kan bij https://www.mijnisbn.nl

Voor meer informatie over hoe je dit doet, kun je ook het CB raadplegen.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram