fictura books logo
0
 0,00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

Welke kosten zijn er als ik zelf mijn boek uitgeef?

Gepubliceerd op 
30 september 2022
in

Zelf je boek uitgeven kan zeer lage lasten hebben, maar het is niet gratis. De kosten hangen enorm af van wat je allemaal zelf kunt doen en wat je wilt doen. In deze post maak ik een overzicht van kosten waar je rekening mee moet houden en geef ik je het overzicht van mijn kosten.

Eenmalige of incidentele kosten bij het uitgeven van je eigen boek

Dit zijn kosten die je slechts eenmalig gaat hebben, dan wel voor je bedrijf dan wel voor je boek (let op, eenmalig per boek!). 

 • KVK-registratie
 • Omslag design (tenzij je later besluit een nieuwe omslag voor je boek te laten ontwerpen)
 • Redigeren en tekst correctie
 • Vormgeving
 • Illustraties
 • Website ontwerp
 • ISBN
 • Onderzoeksmateriaal
 • Kantoorartikelen
 • Proefdruk

De kosten van een KVK-registratie staat vast, net als ISBN aanschaffen. Maar de andere in de lijst zijn compleet naar jouw budget aan te passen. Kijk bijvoorbeeld op de website Fiverr om iets te vinden wat binnen je budget past.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf alles te doen, echter raad ik je sterk aan om een professional in de armen te nemen als het gaat om redigeren en tekstcorrectie. Laat ook eens andere je verhaal lezen, 9 van de 10 keer spotten zij een spelling- of grammatica fout. 

Het kopen van ISBN’s hoeft niet persé. Als je via de Print-On-Demand route gaat bieden veel platformen je een gratis ISBN aan. Leer meer over ISBN’s in ‘Moet ik een ISBN kopen als ik mijn eigen boek uitgeef?’.

Bij onderzoeksmateriaal moet je denken aan bijvoorbeeld een cursus die je volgt om je schrijfvaardigheden te verbeteren, studiemateriaal of boeken die je koopt om te zien hoe andere schrijvers binnen jouw doelgroep hun boek hebben vormgegeven. Je kan dit vrij breed zien.

Kantoorartikelen heb ik meer genoemd zodat je het niet over het hoofd ziet. Meestal hebben we het al in huis. Ik had bijvoorbeeld insteekhoesjes nodig en een map, omdat ik een dummy boek wilde hebben zonder allerlei knip- en plakwerk. Gelukkig had ik er nog een aantal, maar ik moet wel nieuwe gaan halen.

Voordat je een boek ook daadwerkelijk publiceert, is het wellicht verstandig een proefdruk te laten maken. Dan kun je nog een laatste check doen om te zien of alles juist is. De kosten hiervan verschilt enorm. Het is gebaseerd op het formaat, uitvoering, kleur of zwart wit en aantal pagina’s. Vergeet ook niet dat je de verzendkosten moet betalen.

Let op, bij Amazon KDP valt het verzenden van een proefdruk niet onder Amazon prime!

Hier is mijn eenmalige/incidentele kosten lijstje (inclusief btw):

KVK-registratie*€ 51,95
Redigeren en tekstcorrectie (685 woorden)€ 60,50
VormgevingZelf
Omslag designZelf
IllustratiesZelf
Website ontwerpZelf
ISBN (10 stuks)€ 334,65
Onderzoeksmateriaal€ 19,40
ProefdrukOnbekend
TOTAAL€ 466,50
* KVK-registratie heeft geen BTW

Het totaalbedrag valt nog mooi binnen mijn budget van € 500,00. Gelukkig kan ik lekker veel zelf doen.

Bij de opleiding ICT Media Design die ik heb gevolgd, kwamen heb ik de vakken design, vormgeving en webdevelopment gehad. Dit betekent dus dat ik vormgeving, omslag design en de website allemaal zelf kan uitwerken. Daarbij heb ik ook het voordeel dat het V.O.F. waar ik een partner van ben een specialist op design gebied heeft die ik altijd kan raadplegen. Zo heeft ze mij ook geholpen met het kleurenpalet van deze website.

Let op dat niet iedereen direct een website nodig heeft. Het hebben van een website moet wel iets opleveren. Gezien ik van plan ben mijn boek(en) op de website te promoten en links naar platformen te plaatsen waar men mijn boek kan kopen, zorgt dit voor een ‘return of investment’. Het dient als hub waar men naar meerdere platformen kan gaan om mijn boek(en) aan te schaffen.

Redigeren en tekstcorrectie is wel iets waar ik geld in ga investeren. Ik heb dyslexie, zeker wel dat er fouten in zitten. Ik wil mijn boek natuurlijk wel professioneel een professionele uitstraling geven. 

Gezien mijn boek (althans degene die ik op het moment van deze post schrijven) een prentenboek is, is het aantal woorden laag, waardoor het best betaalbaar is. 

Het illustreren doe ik ook zelf. Ik teken al jarenlang en er naar eigen zeggen ben ik er redelijk goed. Ik heb er in het verleden ook al geld mee verdient.

Ik neem 10 ISBNs in één keer af omdat ik van plan ben meerdere boeken te publiceren. Dit is goedkoper dan slechts 1 ISBN afnemen.

Omdat ik begin met een prentenboek uitgeven heb ik wat prentenboeken gekocht. Dit vanwege pacing van het verhaal, stijl en vormgeving te bestuderen. 

Terugkerende kosten bij het uitgeven van een boek

Deze kosten komen wekelijks, maandelijks dan wel jaarlijks terug. Denk hierbij aan:

 • Domeinnaam
 • Webhosting
 • Drukken
 • Advertenties en promoties
 • Boekhouding
 • Bankrekening + transactiekosten

Het is natuurlijk niet zo dat al deze kosten direct komen noch dat je alles van deze lijst nodig gaat hebben. Maar het zijn zeker kosten waarmee je rekening moet houden. 

Zo is mijn persoonlijke plan zo opgesteld dat mijn kosten zo laag mogelijk zijn. Hier is mijn lijstje (inclusief btw):

Domeinnaam (2 stuks) (jaarlijks) € 12,08
Hosting (maandelijks eerste 12 maanden)€ 2,41
TOTAAL€ 14,49

En dat is het. Ik wil in de toekomst wel advertenties gaan doen via bijvoorbeeld facebook, maar vooralsnog heb ik daar geen budget voor vastgesteld. Hier wil ik eerst meer onderzoek naar doen, voordat ik weet wat een verstandig budget is.

Nu denk je vast ‘ja en het drukken van je boek dan?’, ik ga gebruik maken van platformen waarbij die kosten afgetrokken worden van wat er aan mij uitgekeerd wordt.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram