fictura books logo
0
 0,00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

Welke rechtsvorm moet ik kiezen wanneer ik mijn eigen boek uit ga geven?

Gepubliceerd op 
30 september 2022
in

Je gaat je eigen boek(en) uitgeven en bij de criteria van het KvK kwam je erachter dat je jezelf als ondernemer moet gaan registreren. Hiervoor heb je een rechtsvorm nodig, maar welke? Daar liep ik dus ook even tegenaan, dus laten we het eens doorlopen.

Welke rechtsvormen zijn er mogelijk voor een schrijver die zelf boeken uitgeeft?

Wanneer je alleen je eigen boeken uitgeeft en niet samen gaat werken met anderen zijn er twee mogelijkheden; eenmanszaak en besloten vennootschap (bv). 

Ga je samen met andere die ook hun eigen willen uitgeven werken, dan is een v.o.f. een optie, er zit hier wel een grote maar aan vast. 

Bij een v.o.f. deel je de kosten maar ook de opbrengsten. Loopt jouw boek goed en verkoop je veel, maar die van één van de andere v.o.f. leden niet, dan ben je alsnog verplicht deze winst met deze persoon te delen op basis van je aandeel. Heb je een 50% aandeel, dan krijg je dus maar 50% van de winst. 

Wat zijn de verschillen tussen eenmanszaak en bv?

EenmanszaakBesloten vennootschap
Je bent persoonlijk verantwoordelijk voor de schulden.Je bent persoonlijk niet verantwoordelijk voor de schulden.
Je kunt personeel in dienst nemen.Je kunt personeel in dienst nemen.
Je kunt geen beroep doen op werknemersverzekering ziektewet WW, WAO of WIAHeb je meer dan 50% van de aandelen, dan ben je niet verzekerd voor de WW, WIA en ZW
Inschrijvingskosten bij KvKInschrijvingskosten bij KvK + kosten notaris
Belasting tot € 69.399 is 37,07%, daarboven is deze 49,5%*Belasting tot € 395.000,- is 15%, daarboven is deze 25,8%*
Je kunt gebruik maken van zelfstandigenaftrek-
Je kunt gebruik maken van startersaftrek-
Je kunt gebruik maken van MKB-winstvrijstelling-
* Dit geldt voor 2022

Welke rechtsvorm is het beste voor een schrijver die zelf boeken uitgeeft?

Zowel eenmanszaak als bv kunnen prima als rechtsvorm gebruikt worden wanneer je jezelf inschrijft bij het KvK. Het ding is echter, als je al een eenmanszaak hebt, kun je er niet nog één bij doen. 

Dan denk je zeker, oké dan doe ik bv, maar ook dit ligt helaas niet zo simpel. Je moet namelijk op jaarbasis minimaal het gebruikelijke loon ontvangen. Dit ligt in 2022 op € 48.000,-. Probeer dat maar eens in één jaar voor elkaar te krijgen met je boek uitgeven. Oké, het is niet onmogelijk, maar toch wel een heel stuk lastiger om te bereiken. Ik zou hiervoor 13.371 paperbacks moeten verkopen op basis van de kosten en winsten per boek die ik momenteel heb berekend. Of 22.642 e-boeken!

Heb je al een eenmanszaak, kijk eens of je die kan omzetten naar een bv (die mag gewoon 1 aandeelhouder hebben namelijk) of bel anders eens met het KvK. Het is namelijk wel mogelijk om meerdere handelsnamen en activiteiten te hebben als eenmanszaak.

Het beste om mee te beginnen is dus een eenmanszaak. Dit is ook de goedkoopste optie. Je kunt later je eenmanszaak omzetten naar een bv. Hier heb je wel een notaris voor nodig.

Ik heb gekozen voor een eenmanszaak en wie weet kan ik het in de toekomst omzetten. En nu ik weet dat ik een KvK-registratie met rechtsvorm eenmanszaak nodig heb, kom ik bij de volgende vraag terecht. Heb ik een zakelijke rekening nodig voor mijn onderneming?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram