fictura books logo
0
 0,00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

Heb ik een KVK-registratie nodig om mijn eigen boek te publiceren?

Gepubliceerd op 
30 september 2022
in

Toen ik besloot mijn eigen boek uit te gaan geven, was dit één van de eerste vragen die ik mezelf stelde. Helaas is er veel verwarring over en als je forums bezoekt zegt de één ja en de ander nee. Dus op naar de officiële bronnen, oftewel de Kamer van Koophandel. In deze post loop ik over de criteria die gesteld worden om gezien te worden als ondernemer en of jij (en ik) een KVK-registratie nodig hebt.

Criteria om een ondernemer te zijn voor het KVK

Om je bij het KVK in te laten schrijven stelt deze meerdere criteria alvorens je weet of je je moet inschrijven. Dus laten we ze doorlopen voor het in eigen beheer uitgeven van boeken.

Criteria 1: Lever je een product of dienst?

Ja, je boek (of eventueel boeken) is een product. 

Ikzelf ben van plan meerdere boeken uit te geven dus ik lever meerdere producten.

Criteria 2: Je vraagt hier meer voor dan de kostprijs: een (commerciële) prijs of uurtarief waar je geld aan verdient?

Deze is lastiger, gezien je heel wat uren investeert in je boek, denk aan het schrijven, revisies op de tekst om het te verbeteren, omslag, illustraties en nog veel meer. Die kosten kunnen hoog oplopen en die haal je er niet uit met 1 of 10 boeken verkopen. Overigens halen uitgeverijen die kosten er ook niet uit met een lage verkoop. 

Echter, wanneer je een heleboel boeken verkoopt, dan is na een bepaald aantal je kostprijs er 100% uit en is alles daarna winst (afgezien van eventuele drukkosten). Dus in die zin is het antwoord ja. 

Vraag je alleen onkostenvergoeding (dus de kosten die je hebt gemaakt om het boek tot stand te brengen), dan kan het antwoord hier nee zijn. 


Hoewel mijn kosten vrij laag zijn, omdat ik heel veel zelf kan doen, moet ik toch minstens 140 paperbacks of 235 e-boeken verkopen met de prijzen die ik ervoor in gedachte heb. Dit is relatief laag en hopelijk lukt het mij. Maar omdat deze threshold zo laag is, kan deze vraag met ‘ja’ beantwoorden.

Criteria 3: Je doet zaken met andere mensen dan alleen vrienden of familie en gaat ook de concurrentie aan met ondernemers die dezelfde of gelijkwaardige diensten of producten verkopen.

Dit is de meest belangrijkste vraag voor een schrijver om te zien of je jezelf moet inschrijven. Ga je namelijk ook je boek uitbrengen op platformen als Amazon, Google Play Books, Apple Books, je eigen website, de bieb, de boekenwinkel of andere wegen, dan is het dus bereikbaar voor de wereld. Je antwoord hier is dan dus ja. Ook als het maar één van deze wegen is, bijvoorbeeld alleen je eigen website. Ook dan is het antwoord ja.

Ik ben van plan mijn boek op meerdere platformen uit te geven. Mijn antwoord hier is dus ja.

Tot hier heb ik al de vragen met ‘ja’ beantwoord en zou mij dus in moeten schrijven bij het KVK, maar…

Criteria om gezien te worden als ondernemer voor de belastingdienst

Dat je door het KVK wordt gezien als ondernemer, betekent niet meteen dat de belastingdienst je als ondernemer ziet. Dit kan betekenen dat je je niet hoeft in te schrijven.

Criteria 4: Investeer je geld en/of tijd in de start of groei van je bedrijf?

Weer zo’n leuke vraag, die ik moest uitpluizen. Heel kort gezegd, als je meerdere boeken wilt gaan uitgeven, dan is dit zeer waarschijnlijk een ja. Met meer boeken op de markt, groei je en investeer je tijd in je bedrijf. 

Echter let heel goed op criteria 3, indien al deze boeken alleen naar vrienden en familie gaan, dan is het nee.

In het geval van één boek en je promoot deze via allerlei social media kanalen of je gaat gebruik maken van ads op facebook. In dat geval investeer je tijd (en geld) in je bedrijf om zoveel mogelijk te verkopen. Dus ja.

Ga je van je boek waarin veel illustraties zitten ook andere producten maken, bijvoorbeeld kleurplaten, t-shirts, mokken etc. en verkoop je die, ook dan investeer je in je bedrijf en is hier het antwoord ja. 

Kortom steek je moeite in de verkoop, vooral buiten je vrienden en familie kringen, dan is het antwoord ja.

Hoewel ik op moment van schrijven mijn marketing plan niet volledig heb uitgewerkt, investeer ik geld en tijd in mijn bedrijf. Het is meer van wanneer ga ik ads inzetten dan de vraag of ik het ga doen. Mijn antwoord is dus ja.

Criteria 5: Werk je regelmatig in je eigen bedrijf en is er geen sprake van een eenmalige klus?

Wanneer je meerdere boeken van plan bent te schrijven is dit een makkelijke ja. Met maar één boek en geen plan voor meer te schrijven is dit een nee. 

Gezien ik van plan ben meer dan één boek uit te geven is dit dus voor mij een ja.

Criteria 6: Ga je voor meer dan 1 opdrachtgever werken?

In dit geval is er geen sprake van een opdrachtgever. We leveren een product aan zij die het willen. Of je jezelf als opdrachtgever kunt zien is wel een vraag. Maar er zijn ontzettend veel partijen die een product verkopen, die toch echt als onderneming gezien kunnen worden. 

Voor mij is hier het antwoord nee.

Criteria 7: Bepaal je zelf wanneer en hoe je je werk doet?

Bij je eigen boek uitgeven heb je zelf de controle over je werktijden en werkzaamheden. Dit is dus een ja.

De niet genoemde criteria

Dit is iets wat niet direct genoemd wordt bij pagina’s over of je je moet inschrijven op de websites officiële instanties, maar meer eentje waar je dieper voor moet graven. 

Stel je komt bij de bovenstaande 7 criteria uit op ‘nee, ik hoef mij niet in te schrijven in mijn situatie’, je verkoopt het alleen aan vrienden en familie waarbij voornamelijk de kosten worden gedekt. Je geeft maar één boek uit en daar laat je het bij.

Maar! Je familie en vrienden laten het aan hun vrienden en familie zien en zo verkoop je er nog een aantal, waardoor je ineens winst maakt. 

Nog steeds geen probleem, je kunt dit bij de belastingaangifte opgeven onder ‘inkomsten uit overig werk’. Tot € 8.750,- betaal je hier geen belasting over. (Let op dat dit een totaal bedrag is voor alle extra inkomsten die u heeft.)

Maar wat nou als die winst jaarlijks nogal hoog wordt en dus boven die €8.750,- uit komt?

Wanneer duidelijk wordt dat je nogal wat inkomsten behaald met de verkoop van je boek, ook al was dit niet je intentie, moet je je toch gaan inschrijven bij het KVK. Je doet nu namelijk mee aan het economisch verkeer, zoals de man van de Kamer van Koophandel mij aan de telefoon vertelde. 

Dus ben je een ondernemer?

Als je bij de eerste 3 criteria een nee hebt, dan ben je geen ondernemer en je hoeft je dan dus niet in te schrijven. Criteria 4 tot en met 7 is een lastigere, maar heb je meerdere keren nee geantwoord, dan is het zeer waarschijnlijk ook niet nodig. 

MAAR contacteer in dat geval de belastingdienst om er zeker van te zijn. Leg je volledige situatie uit, gebruik hiervoor de criteria punten. 

O, de telefoniste die ik sprak gaf mij het advies de route van ‘ondernemer’ te volgen, ook al ben je dat (nog) niet het is wel een ondernemersvraag. 

Gezien ik mijn boek ga uitgeven op meerdere platformen, van plan deze te promoten, in de long run er winst uit hoop te halen, van plan meerdere boeken uit te geven en mijn tijd volledig zelf bepaal, heb ik een KVK-registratie nodig.

Op naar de volgende stap, welke rechtsvorm moet ik kiezen

Ik schrijf hobbymatig, heb ik een KVK nodig?

Voor het schrijven zelf heb je natuurlijk geen KVK nodig, indien je het gaat uitgeven is het belangrijk de bovengenoemde criteria na te lopen. Is je antwoordt in veel van de vragen een ja, dan heb je zeer waarschijnlijk een KVK registratie nodig. 

Je kunt bij twijfel altijd het KVK bellen.

Is een schrijver geen vrij beroep dan?

Ja en nee. Het is een grijs gebied. Een vrij beroepsbeoefenaar is iemand die een benodigde opleidingsniveau heeft of een unieke persoonlijke vaardigheid. Er dient een vertrouwensrelatie te zijn met de klant, de activiteiten die deze persoon uitvoert dienen van publiekelijk belang te zijn en er is sprake van een inspanningsverplichting. 

Het hangt dus af van wat je schrijft. Een fictie boek schrijven is niet van publiekelijk belang. Een non-fictie boek over hoe medicatie samengesteld dient te worden door apothekers dat gebruikt kan worden op universiteiten kan potentieel wel van publiekelijk belang zijn en je hebt een vertrouwensrelatie met de lezer (die gaat er vanuit dat jij weet hoe je de medicatie samenstelt). 

Twijfel je over jouw boek, raadpleeg het KVK.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram