fictura books logo
0
 0,00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

Heb ik een zakelijke rekening nodig als ik mijn eigen boeken uitgeef?

Gepubliceerd op 
30 september 2022
in

Je bent van plan dik te gaan verdienen met het uitgeven van je eigen boek of boeken. Daarom heb je ook je eigen onderneming ervoor opgericht (want yay voordelen!). Het geld moet ergens op binnenkomen, maar wat is nu eigenlijk beter, gewoon je eigen rekening, of een zakelijke rekening?

Is een zakelijke rekening hebben voor mijn onderneming verplicht?

Wanneer je je boeken onder de rechtsvorm eenmanszaak uit gaat geven dan is het hebben van een zakelijke rekening niet verplicht. Een zzp-er is een eenmanszaak trouwens.

Richt het op als een bv of switch je van eenmanszaak naar bv, dan is een zakelijke rekening verplicht. 

Waarom zou je een zakelijke rekening willen hebben?

Het is eigenlijk heel verstandig om een zakelijke rekening te openen. Je kunt dan heel makkelijk je zakelijke financiën scheiden van je persoonlijke financiën. Mocht de belastingdienst ooit bij je aankloppen voor een controle, dan heb je geen rompslomp met het scheiden van de twee.

Een tweede voordeel is dat je zelf ook een beter overzicht hebt van wat er binnenkomt en uitgaat.

Verder is het handig dat je geen geld uitgeeft dat buiten je budget valt, oftewel wat er beschikbaar is op je zakelijke rekening.

Wat kost een zakelijke rekening?

Dit verschilt enorm per bank en de ervaringen die iedereen per bank heeft verschilt ook. Dus ik ga hier geen advies geven over welke bank je zou moeten nemen.

Houd rekening met het volgende bij het kiezen van een zakelijke bankrekening:

  • Maandelijkse/jaarlijkse vaste lasten
  • Transactie kosten
  • Kosten voor eventueel online betalen via je eigen website
  • Eventuele andere diensten die aangeboden worden, denk bijvoorbeeld aan een draagbare pinautomaat voor als je van plan bent naar conventies te gaan.

Op de zakelijkbankieren website is een mooi overzicht te vinden van de mogelijkheden.

Ik persoonlijk ben voor de Rabobank gegaan. De service is goed, ik kan naar de overkant van de straat lopen mocht ik vragen hebben en de prijs is ook mooi. Er is namelijk alleen sprake van transactiekosten.

Het regelen van deze rekening was ook binnen een paar uur gedaan. Ik was eerlijk gezegd zelfs verbaasd over de snelheid. Alles kon lekker online en via de app, maar ze begeleiden je goed door die stappen. 

Uiteraard is dit mijn ervaring, zoals ik al zei, kijk wat het best bij jou past.

Zo’n rekening hebben kost natuurlijk geld, net als je inschrijven bij het KvK. Mijn volgende stap in dit proces was het uitzoeken wat mijn kosten gaan zijn.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram