Dus ik had mijn boek inmiddels geschreven, het lag klaar om naar de editor te gaan maar ik zat te wachten dat alle financiële delen geregeld waren (aka mijn zakelijke bankrekening). Ondertussen begon ik al na te denken over hoe ik mijn boek moet gaan promoten. Niemand kent mij namelijk, dus waarom zou men het gaan kopen.
En terwijl ik zo nadenk over die mogelijkheden komt al snel om de vraag met wat heb ik nodig voor al die ideeën naar boven drijven.
In deze post ga ik dieper in op mijn onderzoek over wat je allemaal nodig kunt hebben bij de marketing van je boek om deze zo goed mogelijk te laten verkopen.
Om een effectief marketingplan op te stellen is het bepalen van een doelgroep belangrijk. Let op dat een doelgroep niet direct de lezer van je boek hoeft te zijn.
Het eerste boek dat ik uitgeef is een prentenboek voor kinderen van 3 á 4 tot 6. Echter de kopers van het boek zullen de (groot)ouders zijn. Ik moet dus de (groot)ouders overtuigen dat het verhaal leuk is voor hun (klein)kind.
Hoe specifieker je doelgroep, hoe beter je je boek kunt marketen. Het helpt daarbij ook een persona te maken.
Je kunt ook meerdere doelgroepen hebben. Sommige marketingmethodes werken namelijk niet op elke doelgroep.
De doelgroepen voor mijn prentenboek heb ik als volgt gedefinieerd:
De ouder
De grootouder
Ik ben hier nu voor het vrouwelijke geslacht gegaan, maar het mannelijke geslacht kan ook, dat zou dan 2 andere doelgroepen nog zijn. Mezelf op 4 doelgroepen gaan richten heb ik bewust niet voor gekozen om mezelf niet te overladen.
Nog voordat ik mijn boek ga promoten, heb ik eerst vastgesteld wat ik wil gaan bereiken met het promoten. Dit heeft namelijk invloed op welke stappen en strategieën ik toepas en wanneer deze worden toegepast. Je kunt prima meer dan één doel hebben.
Let erop dat je doelen per boek kunnen verschillen. Zo kun je een e-boek schrijven die je vervolgens gratis weggeeft met als doel om je publiek te vergroten of je e-maillijst van je nieuwsbrief te vergroten.
Om je een beeld te geven zijn hier mijn doelen voor mijn eerste prentenboek:
Die laatste klinkt misschien wat raar als het gaat om marketing. Hoewel elk platform waarop je boek uitbrengt ander is, is één ding vaak hetzelfde; SEO. Oftewel het vindbaar maken van je boek. Zoekmachine optimalisatie is ook een onderdeel van je marketing.
Gezien het de eerste keer is ik de platformen die ik heb gekozen ga gebruiken, moet ik ook leren op welke manier ik de velden moet invullen om mijn boek vindbaar te maken.
Als je boek straks uit is, wil je makkelijk en snel je informatie kunnen verspreiden die je naar meerdere partijen kunt sturen. Hiervoor maak je een media/press kit pdf bestand waarin alles gevonden, of in ieder geval heel veel, gevonden kan worden.
In je media/press kit vind je het volgende
Wanneer je eenmaal één of meerdere boeken hebt uitgegeven is er de kans dat men je gaat opzoeken in Google. Een website hebben is dus cruciaal. Hier vindt men al je boeken en waar ze deze kunnen kopen.
En ik hoor je al zeggen ‘Ja, heel leuk Mariëlle. Maar jij hebt daar een opleiding in gedaan, ik niet’. Dat is geen excuus. Een website maken kan iedereen… een professioneel uitziende website wellicht niet.
Maar niet getreurd!
Fictura Books is dan mijn persoonlijk uitgeverij eenmanszaak, ik heb een V.O.F. die zich specialiseert in het maken van websites! En webshops! En zoekmachineoptimalisatie! En vormgeving!
Zoek je een website bouwer of een consultant, ga dan eens naar Indeks Solutions.
Wat je in ieder geval op je website nodig gaat hebben is homepage, een over pagina en een contact pagina. Verder kun je voor elk van je boeken een aparte pagina maken.
Om je website nog interessanter te maken kun je blog artikelen schrijven. Vergeet ook een download mogelijkheid van je media/press kit niet.
Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden dat het vrij veel tijd gaat kosten om alles meteen de eerste keer te doen. Doe dat dus ook vooral NIET! Zeker niet als het je eerste boek is. Kies een paar platformen uit waarmee je begint. Breidt het uit zodra je deze onder de knie hebt.
Hier zijn mijn keuzes voor de short-term:
Dan voor in de toekomst wil gaan kijken naar:
Goed we hebben bepaald wie de doelgroep is, wat onze doelen zijn en waar we gaan uitgeven. We hebben een website met de media/press kit. Tijd om al dit om te zetten naar een strategie.
En nu kan ik een lange lijst van mogelijkheden gaan geven over hoe je je boek kunt gaan marketen, maar dat is niet waar deze post over gaat.
Wat belangrijk is, is dat je strategie past bij je doelgroep en doelen. Gebruikt je doelgroep social media is bijvoorbeeld een goede vraag om jezelf te stellen. En welke social media dan?
In je marketingplan zet je niet alleen wat je gaat doen, maar hoe ook wanneer en in welke volgorde.
Het uitvoeren van je marketingplan kan al beginnen voordat je boek is gepubliceerd. Dit is de pre-launch periode waarin je interesse opwekt bij je publiek.
Bij het plannen van je strategie moet je vooral realistisch blijven. Ja, er is veel mogelijk, ja, je bent enthousiast. Er zit echter maar 24 uur in een dag en je moet toch ook slapen. Dus plan je dagen niet te vol, want het risico dat je je er dan niet aan gaat houden is groot.
Wees ook vooral realistisch met je publicatiedatum. Het rushen van het uitgeven van je boek heeft negen van de tien keer geen positieve gevolgen.
Zo wilde ik in eerste instantie mijn boek half oktober 2022 uitgeven. Maar ik toen ik mijn kalender opstelde met alle werkzaamheden die hiervoor uitgevoerd moesten worden kwam ik er al snel achter dat niet realistisch was. Zeker niet omdat ik een maand lang naar het buitenland ging. Dus dat idee was geschrapt.