Wanneer je de aandacht van de potentiële lezer heb getrokken met je omslag, is de flaptekst dat waarmee je de lezer overhaalt je boek te lezen. Echter een goede flaptekst schrijven is niet bepaald makkelijk. Persoonlijk zit ik soms twee uur om een goede samenvatting van slechts twee zinnen te schrijven.
In deze post ga ik langs alles wat je moeten weten om een goede flaptekst te schrijven.
Meer dan alleen een flaptekst: waar wordt de flaptekst gebruikt
Het eerste wat je moet weten is dat de flaptekst niet alleen op je boek staat. Deze wordt ook veelal gebruikt bij de beschrijving (of korte beschrijving) van je boek op een website. Bij websites is er sprake van zoekmachine optimalisatie. Zorg dus dat je flaptekst je boek goed omschrijft zodat deze vindbaar is. Je kunt bijvoorbeeld genres noemen.
MAAR! Focus niet teveel op vindbaarheid op het internet. Je flaptekst is voor mensen bedoelt, niet een AI.
Een goede flaptekst begint met een goede openingszin
De eerste zin op je flaptekst is misschien nog wel belangrijker dan de eerste zin van je verhaal zelf. Het moet ervoor zorgen dat de lezer geïnteresseerd raakt. Dit kun je doen door te beginnen met een conflict dat zich afspeelt in het verhaal of juist bij de hoofdpersonage. Ook iets wat je totaal niet verwacht is een optie of een gebeurtenis dat grote impact heeft.
Een aantal voorbeelden van beginzinnen:
Deze beginzinnen zorgen ervoor dat je de rest van de flaptekst wilt lezen.
12 tips bij het schrijven van je flaptekst
Noem je hoofdpersoon, maar ga niet alle details vertellen. Het is niet nodig te beschrijven hoe ze eruit zien. Dit doe je al in je boek. Je hebt ook geen volledig levensverhaal nodig. Noem dat wat relevant is voor de plot van het verhaal.
Introduceer je wereld. Dit hoeft niet met veel woorden te zijn, maar het moet duidelijk maken wat voor genre het verhaal is.
Noem niet iedereen bij naam. De naam van de hoofdpersonage en een eventuele tweede belangrijke personage is genoeg. Je hebt niet genoeg ruimte om iedereen te benoemen, dus houd het kort, maar krachtig. In sommige gevallen is het zelfs veel beter om een naam achterwege te laten, maar de connectie met de hoofdpersonage te noemen. Zoals broer, vriend, vader of moeder.
Zorg ervoor dat je verhaal overkomt als uniek. Ook al is het bijvoorbeeld gebaseerd op een al bestaand verhaal. Weet je hoeveel verhalen (of films) er gebaseerd zijn op Assepoester? (Ever after, A cinderella Story, Into the woods, Stiefzus, Cinder & Ella)
Als je niet in je eerste zin het conflict noemt, noem het dan verderop in je flaptekst. Dit zorgt ervoor dat de lezer weet waar het verhaal over gaat.
Nu je het conflict hebt genoemd, wat staat er op het spel voor de hoofdpersonage?
Eindig je flaptekst met een vraag of zorg dat het vragen opwekt bij de lezer. Dit kan ook de lezer laten weten wat er op het spel staat. Geeft ook geen antwoord op de vragen die opgewekt worden in je flaptekst. Daar moet men het boek voor kopen.
Houdt je flaptekst kort. Maak dus geen gebruik van omslachtige zinnen. Elk woord dat je gebruikt is specifiek gekozen en speelt een belangrijke rol. De precieze lengte van je flaptekst hangt af van je genre. Een prentenboek voor kinderen heeft misschien maar 30 woorden, terwijl een fantasy novel er 200 kan hebben.
Schrijf je flaptekst in tegenwoordige tijd, ook als je boek in verleden tijd is. Dit geeft de lezer het gevoel dat de actie op dat moment plaatsvindt.
Sta open voor kritiek en laat anderen je boek flaptekst lezen. Luister naar wat het commentaar is. Als dezelfde kritiek door meerdere wordt gegeven, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand.
Schrijf meerdere flapteksten en laat deze lezen en beoordelen door anderen. Laat hen kiezen welke beter is en vraag ook vooral waarom men deze beter vond.
Als je er echt niet uit komt wat nu de beste samenvatting van je verhaal is, schrijf dan alles op wat je denkt dat erin moet. Ga dan wegstrepen wat teveel aan informatie is en markeer wat een belangrijk conflict is.
Wat moet je vooral niet schrijven in je flaptekst?
Dit ligt misschien voor de hand, maar… GEEN SPOILERS!
Zeg niet hoe het boek afloopt, noem geen plottwisten en noem niet de oplossing voor het probleem in je verhaal. Ik noemde het al in mijn 12 tips, maar beantwoord geen vragen! Wek ze alleen op.